Tradicionalni slovenski zajtrk

Projekt organizira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS v sodelovanju z drugimi ministrstvi, zavodi in organizacijami. Izvajamo ga vsak tretji petek v novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane. Nastal je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, saj so čebelarji želeli, da bi bil med slovenskih čebelarjev vsaj en dan na leto zajtrk slovenskim šolarjem.

Namen projekta je:

  • zboljšati zavedanje o pomenu lokalne samooskrbe, domače pridelave in predelave;
  • približati pomen kmeta in kmetijstva ter čebelarja in čebelarstva;
  • izobraževati, obveščati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad;
  • osveščati mlade o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja.

Sredstva za izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka bo zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

zajtrk

Kruh, maslo, med, mleko in jabolko bodo zajtrkovali vsi učenci. Živila nam bodo dobavili lokalni dobavitelji. Več informacij o čebelarstvu najdemo na http://www.ohranimo-cebele.si/

Še malo na splošno

Zakaj je pomembno, da pride hrana s slovenskih kmetij?

»Hrana ne zraste na policah trgovin, kmetje jo pridelajo na njivah, v sadovnjakih, v hlevih… Prav je, da jemo hrano, ki je pridelana blizu našega doma. Najbolj kakovostna je tista hrana, ki je bila zjutraj na njivi, za kosilo pa že na mizi. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom se učimo spoštovati doma pridelano hrano. Pomisliti pa moramo tudi, kako prevažanje hrane iz daljnih krajev onesnažuje okolje.« (Povzeto po Ciciban – Cici vesela šola; nov. 2014)

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, zaradi krajšega časa skladiščenja imata sadje in zelenjava več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., ki jih uporabljajo tudi, da hrana vzdrži dolge transporte. Taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Zakaj moramo zjutraj zajtrkovati?

»Zato, ker prazna vreča ne stoji pokonci! Kaj pomeni ta slovenski pregovor? Tudi to, da lačen človek težko dela. Zjutraj moramo telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo. Zato moramo zajtrkovati, še preden pridemo v šolo. A ni vseeno kaj zajtrkujemo. Zajtrk mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih jedi. In ne pozabimo na gibanje! Tudi to je za zdravje zelo pomembno.« (Povzeto po Ciciban – Cici vesela šola; nov. 2014)

(Skupno 1.750 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost