Šolsko novinarstvo

Število ur tedensko: 1
Letno število ur: 35 (32 ur – 9. razred)
Razred: 7., 8. in 9.

Pri izbirnem predmetu šolsko novinarstvo učenke in učenci pridobivajo izkušnje s pisanjem novinarskih besedil in tako oblikujejo šolski časopis Šolski Slamnik. S tem naredijo prve korake v svet odgovornega novinarstva.

KOMU JE PREDMET NAMENJEN?

Izbirni predmet šolsko novinarstvo je namenjen vsem, ki bi radi podrobneje spoznali delo novinarjev in se kot novinarji preizkusili tudi sami. Ker novinarsko delo temelji na pisanju krajših in daljših besedil, priporočamo, da se k predmetu prijavite učenci, ki radi pišete in pri slovenščini posegate po višjih ocenah.

KOLIKO LET TRAJA IZBIRNI PREDMET ŠOLSKO NOVINARSTVO?

Izbirni predmet traja eno leto, namenjena mu je ena ura tedensko, določeno število ur pa se lahko izvaja projektno. K izbirnemu predmetu se lahko vpišejo učenci od 7. do 9. razreda.

ZAKAJ IZBRATI ŠOLSKO NOVINARSTVO?

Seznanili se bomo z različnimi novinarskimi vrstami (časopis, radio, televizija), prebirali in razčlenjevali bomo različne novinarske prispevke.

Odpravili se bomo na teren, spremljali dogodke in tvorili raznolika novinarska besedila.

Ustvarjali bomo šolski časopis, svoje prispevke pa objavljali tudi v mladinskem tisku, lokalnih časopisih, radijskih oddajah.

Obiskali naj bi uredništvo kakšnega časopisa, revije, radia ali televizije ali pa povabili v goste kakšnega novinarja.

KAJ PA OCENA?

Učenec pridobi v vsakem ocenjevalnem obdobju najmanj eno oceno. Oceni se opravljen intervju, anketa, reportaža ali napisana druga novinarska zvrst ter sodelovanje pri šolskem časopisu (vodenje, oblikovanje lastne rubrike).

(Skupno 700 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost