Projekt Polno zrno je dvoletni raziskovalni projekt, ki ga izvaja NIJZ. Usmerjen je v spodbujanje uživanja polnozrnatih živil pri osnovnošolskih otrocih preko inovativnih aktivnih oblik poučevanja. V okviru projekta se bo ugotavljalo pomen povezovanja prehranskih vsebin in organizirane šolske prehrane. Polnozrnata živila bodo predmet pedagoške intervencije v okviru pouka gospodinjstva v 6. razredu. Po uvedbi teh vsebin bomo spremljali prehransko pismenost in senzorično sprejemljivost polnozrnatih živil pri učencih v sklopu šolske prehrane.

Uravnotežena prehrana ima pomemben vpliv na oblikovanje prehranskih navad kasneje v odrasli dobi. Med pomembne vire hranil, kot so prehranska vlaknina, minerali, vitamini in antioksidanti, poleg sadja in zelenjave predstavljajo tudi polnozrnata živila. Vse več študij potrjuje, da imajo polnozrnata živila pozitiven učinek pri preprečevanju kroničnih bolezni, vključno z debelostjo. Vendar pa polnozrnata živila niso pogosto prisotna v prehrani slovenskih družin, posledično pa jih pogosto zavračajo tudi otroci in mladostniki.

Z vključitvijo naše šole v projekt Polno zrno si prizadevamo izboljšati prehranske navade učencev in spodbuditi, da postanejo polnozrnata živila pomemben del vsakodnevne prehrane naše šolske skupnosti.(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost