Daljnogledi in planeti

( Za učence 7., 8. in 9. razreda )

Daljnogledi in planeti OŠ Domžale

Dober glas seže v deveto vas, pravi slovenski rek. Za vse naše učenke in učence je zagotovo dober glas to, da smo ena redkih šol, ki bomo kot izbirni predmet v 8. razredu ponudili Astronomijo II..

Kakšen pa je program tega predmeta?

Pouk bo v celoti eksperimentalen. To pomeni, da bomo vsako šolsko uro naredili nekaj eksperimentov. Skoraj polovico ur se bomo ukvarjali s potjo svetlobe skozi leče, optične prizme, z odbojem svetlobe na različnih zrcalih. Spoznali bomo tudi delovanje teleskopov in daljnogledov.

Zagotovo najlepši del astronomije bo potekal zunaj, ko bomo s teleskopom opazovali Jupiter, Saturn, Mars, Venero, Uran …, lego Jupitrovih lun. Obvezno učilo je še vedno samo zvezdna karta, za vaje bom pripravil delovni zvezek. Na fotografiji je prehod Venere čez Sončevo ploskev, na drugi pa planet Jupiter. Fotografije so naredili učenci skupaj z učiteljem.

Besedilo: Béla Szomi


Daljnogledi in planeti PŠ Ihan

Število ur tedensko: 1
Letno število ur za 7. in 8. razred: 35
Letno število ur za 9. razred: 32

Pri astronomskem predmetu »Daljnogledi in planeti« se bomo naučili kako deluje teleskop in kako ga v praksi uporabljati.

Kakšne vrste teleskopov poznamo? Kako določimo povečavo? Kakšen pogled nam nudijo? Ali poznamo vse planete našega sončnega sistema? Kakšne so njihove lastnosti? Kako jih opazovati na nočnem nebu?

Luno in planete bomo opazovali z refraktorskim teleskopom. Učenci boste lahko prvič z lastnimi očmi videli kraterje na Luni. Ugotavljali bomo kako je človek prvič stopil na drugo nebesno telo. Kaj so sončeve pege? Vse to in še več bomo spoznavali pri izbirnem predmetu.

Snov se delno prekriva z učno snovjo pri fiziki v 8. razredu. Pripravljali se bomo tudi za tekmovanje iz astronomije.

Vabljeni vsi učenci, ki vas zanima vesolje in vsi, ki ste radovedni.

Besedilo: Marjan Grilj


(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost