Poročilo ekodne za 8. razred

Na Osnovni šoli Domžale smo tako kot vsako leto, dne 15. 9. 2014 priredili tradicionalni Eko dan, ki je letos potekal v znamenju trajnostne mobilnosti, zato smo se v šolo odpravili peš, z rolerji, s kolesi ali z avtobusom.

Prvo uro nam je učiteljica ga. Sojer razložila kaj trajnostna mobilnost sploh je. Ogledali smo si tudi film o varčevanju z energijo, v katerem smo videli, kako je podjetje, ki proizvaja papir zmanjšalo porabo energije z nakupom novih strojev, recikliranjem odpadnega papirja ipd…

Naslednjo uro smo odšli v avlo naše šole, kjer smo si ogledali predstavitev gospe Tanje Cegnar. Gospa Cegnar nam je povedala, da se zaradi podnebnega segrevanja pojavljajo vremenski ekstremi, ki so se zgodili tudi pretekli konec tedna v naši državi in da so ti v zadnjih letih vse pogostejši. Povedala nam je tudi, da se led na Antarktiki vse hitreje topi in da bodo zaradi tega gladine morij narasle in zalile obmorske kraje kot so npr. Portorož, Koper, Piran, Izola, San Francisco, London, Los Angeles, Amsterdam, Benetke…, atolske države pa bodo izginile. V prihodnosti se bodo lahko začele tudi vojne zaradi pomanjkanja hrane, vode, ozemlja… Zaradi našega nepremišljenega ravnanja tekom zadnjih dveh stoletij, smo ljudje tako onesnažili svet, da bodo trpeli intenzivne posledice tudi naši potomci.

Po končanem predavanju in malici smo se odpravili v učilnico matematike, kjer smo z učiteljico ga. Banko, izračunali svoj ogljični odtis. Ogljični odtis pomeni, koliko smo s svojim prihodom v službo in šolo, onesnažili zrak s ogljikovim dioksidom. Izračunali smo tudi koliko prevozna sredstva letalo, avtomobil in avtobus, onesnažujejo okolje in ugotovili, da okolje najbolj onesnažuje letalo in sicer toliko kot vsak posameznik sam v celem letu! Letalu po onesnaževanju nato sledita avtomobil in avtobus, ki izmed naštetih prevoznih sredstev, presenetljivo najmanj onesnažuje okolje.

Zadnjo uro smo pri učiteljici kemije ga. Švegelj, izvedli različne poskuse in si ogledali risani film Animal planet. Izvedeli smo, da krave proizvajajo metan in sicer kar 1000 litrov metana na dan. Izvedli smo tudi kemijski poskus, pri katerem smo ugotovili, da živa bitja nismo odporni na pline. To smo dokazali tako, da smo dali zdravo rastlino v stekleno posodo, polno zdravju škodljivega plina. Ko smo rože vzeli iz posode smo ugotovili, da je oranžna cvetlica izgubila barvo in postala rahlo rumena. Nato smo dali v posodo še dve žuželki, ki sta kmalu zatem poginili. Na podlagi navedenih poskusov smo ugotovili, da je plin življenjsko nevaren.

Glavni namen Eko-dneva je tako bil, da moramo vsi varovati naše okolje in se gibati trajnostno oz. zeleno.

Zapisal: Timotej Nikič 8.c

 

 

(Skupno 84 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost