Poročilo ekodne za 6. razred

V ponedeljek, 15.9.2014 smo imeli ekodan na temo trajnostna mobilnost. Prišli so animatorji iz Zavoda varna pot in nam predstavili mobilnost.

Najprej smo definirali besedo mobilnost in ugotovili, da pomeni gibljivost oziroma premičnost. Nato smo našteli vrste mobilnosti: kolesarjenje, hoja, prevažanje z avtomobili, vlaki, tramvaji,avtobusi… Posebej smo poudarili to, da se je treba pri vožnji z avtomobilom pripeti z varnostnim pasom in da si moramo pri vožnji s kolesom nadeti čelado. Če se namreč pri vožnji z avtomobilom ne pripneš, tvoje telo leti naprej z naletno težo, ki je sedemkrat večja od tvoje mase. Tako lahko priletiš v voznika ali v steklo v obeh primerih pa so ponavadi smrtne žrtve. Povedali so nam, da moramo upoštevati prometne predpise in da se med vožno z avtomobilom ne sme telefonirati, saj nisi povsem pozoren na cesto in lahko povzročiš prometno nesrečo. Ko smo zaključili s pogovorom, smo se igrali igro s prometnimi znaki. Animatorka Rebeka je na mizo položila prometne znake, mi pa smo morali izžrebati opis znaka in pokazati na pravi znak. Bilo je zelo zanimivo in poučno.

Naučili smo se da:

  • so trikotniki znaki za nevarnost,
  • so pravokotniki znaki za obvestilo,
  • so krogi znaki za obveznost.

Naredili smo tudi poiskus z jajcem in stiroporjem. Na jajce (glava) smo pritrdili stiropor (čelada) in ga vrgli z enega metra. Jajce se ni razbilo! Ko pa smo odstranili stiropor(čelada) in ga ponovno vrgli pa se je razbilo. S tem smo dokazali, da se brez čelade lahko veliko huje poškodujemo.

Animatorka nam je povedala tudi zgodbo o nekem povzročitelju prometne nesreče. Izvedeli smo, da je bilo v tisti nesreči več smrtnih žrtev, povzročitelj pa je preživel. A ker si je poškodoval glavo, se je moral še enkrat naučiti govoriti, brati, računati, hoditi…

Prebrali smo tudi pismo nekega fanta, ki je bil udeležen v prometni nesreči, ker pa se ni pripel, so bile poškodbe dosti hujše in bo verjetno moral biti celo življenje na vozičku.

Za konec pa smo poudarili, da moramo biti v prometu vedno pozorni in previdni,saj tudi če samo hodimo, kolesarimo,rolkamo ni povsem varno…

Zapisala: Gaja Pariš

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost