Poročilo ekodne za 2. razred

V »Evropskem tednu mobilnosti« tudi na naši šoli potekajo dejavnosti, ki spodbujajo učence, starše in nas, učitelje, k razmišljanju o pomembnosti čuvanja našega planeta.

V ponedeljek, 15. 9. 2014, smo se z drugošolci pogovorili o načinu prihoda v šolo in ga zabeležili v preglednico na tabli. Beležili ga bomo do vključno 22. septembra, ko bo »Dan brez avtomobila«. Našteli smo prednosti, če pridemo v šolo peš, s kolesom, skirojem, z rolerji ali javnim prevozom.

Tematiko trajnostne mobilnosti smo osvetlili s pomočjo zgodbice in igrice o belem zajčku, ki ima zaradi izpušnih plinov avtomobilov zelo umazan kožušček. Cilj igrice je očistiti kožušček. Vsak učenec, ki bo prišel v šolo na okolju prijazen in hkrati tudi varen način, bo na siv kožušček prilepil bel krožec. Tako bo zajčkov kožušček postal spet čist in bel. Igrica nas motivira, da spremenimo potovalne navade, zmanjšamo motoriziran promet v okolici šole, poskrbimo za gibanje otrok in s tem krepimo njihovo zdravje.

Sprehodili smo se po okolici šole in opazovali različne prometne situacije ter različne načine potovanja ljudi. Na opazovalne liste smo sproti vnašali podatke o opaženih prevoznih sredstvih in pešcih. Ko smo se vrnili v učilnico, smo pridobljene podatke analizirali.

Učenci so, glede na njihovo željo, dobili razrezano javno prevozno sredstvo (vlak ali avtobus). Morali so ga pravilno sestaviti, nalepiti na list in pobarvati po svoji zamisli.

Naravoslovni dan smo zaključili z razstavo domiselno pobarvanih javnih prevoznih sredstev, ki nas bodo še večkrat spomnila na trajnostno mobilnost.

Zapisala in fotografirala: Aleksandra Starin

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost