Zadnji konec tedna v septembru smo še ujeli sončno jesensko vreme za tabor v čudovitem naravnem okolju CŠOD-ja Škorpijon v Sv. Duhu nad Ostrim Vrhom, tik ob slovensko-avstrijski meji.

Tabora so se udeležili osmošolci, ki obiskujejo izbirni predmet okoljska vzgoja, ter učenci šestega in sedmega razreda, ki jih zanimajo konji in skrb zanje ter ježa, saj obiskujejo krožek o konjih.

Vsi učenci so dobili priložnost da so dvakrat jahali zelo umirjene in izšolane islandske konje. Ob strokovnem vodenju jahalnega učitelja so se učili pravilnega pristopa k živali, krtačenja, sedlanja in osnov jahanja. Ker ima CŠOD Škorpijon pravi ranč z raznovrstnimi domačimi živalmi, so se učenci seznanili z različnimi vrstami in pasmami domačih živali, spoznali, kako se ustrezno zanje skrbi, ter tudi rokovali z njimi in tako premagali morebitne predsodke.

Rdeča nit tabora je bila skrb za okolje in stik z naravo v zunanjem okolju. Na poti v tabor smo si ogledali HE Fala in njeno impresivno muzejsko zbirko starejših turbin in generatorjev ter druge opreme, ki predstavljajo spomenik državnega pomena pri ohranjaju tehnološke kulturne dediščine.

Na taboru so nato učenci v delavnici utrdili in ponovili pomen varčevanja z električno energijo ter se pogovorili o vplivih obnovljivih in neobnovljivih virov energije na okolje. V različnih delavnicah na prostem so se poskušali čimbolj povezati z naravo (naravne oblike gibanja, poslušanje zvokov, meditacija, iskanje zanimivih kotičkov, predmetov iz narave) z namenom, da se čimbolj približajo naravi in jo vzljubijo, da jo bodo vedno zanali spoštovati in varovati. Diskutirali smo tudi o našem vsakdanjem načinu življenja in vplihih na okolje, s poudarkom na trajnostnem turizmu.

Zaključek našega tabora smo popestrili z obiskom akvarija in terarija v Mariboru, ki nas je z impresivno zbirko raznolikih rib, vodnih živali ter eksotičnih plazilcev vse zelo navdušil. Tabor smo polni novih zanimivih vtisov zaključili s sladoledom in sprehodom po mestnem jedru Maribora.

Mentorici: Daša Sojer in Katarina Vodopivec Kolar

(Skupno 874 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost