Select Page

“Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.”

V sredo, 16. oktobra bomo ljudje po vsem svetu spet obeležili SVETOVNI DAN HRANE. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO – The Food and Agriculture Organization). Omenjeni datum je bil izbran, ker je bila na ta dan leta 1945 organizacija ustanovljena. Glavni namen tega dne je opozarjanje, da v svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«.

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost za razmislek, da se poudari stisko več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu in več kot četrtino svetovnega prebivalstva, ki je prekomerno hranjenih. Doseganje odpravljanje lakote ne pomeni samo spoprijemanja z lakoto, ampak tudi prehranjevanje ljudi ob ohranjanju planeta. Izbirajmo zdravo, lokalno pridelano hrano. Ozirajmo se za oznakami in berimo deklaracije.

V Evropski uniji letno zavržemo približno 88 milijonov ton hrane

Na stopnjo samooskrbe in lakote med drugim vpliva tudi zavržena hrana. Sodeč po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v EU zavržemo kar petino vse proizvedene hrane. Navajajo tudi, da samo v Sloveniji letno zavržemo okoli 131.000 ton hrane, kar je okoli 64 kilogramov na prebivalca. Sodeč po podatkih Statističnega urada RS je bilo v 2017 proizvedene 131.800 ton zavržene hrane, od tega 38 odstotkov užitnega dela in 62 odstotkov neužitnega dela (kosti, koščice, olupki …), kar je 64 kilogramov zavržene hrane na prebivalca.

 

V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti oziroma posledične učinke nezdravega življenjskega sloga.

Kaj lahko storimo sami?

  • Jejmo zdravo, polnovredno hrano.
  • Izogibajmo se nezdravi hitri hrani.
  • Preverimo podatke o živilih in berimo deklaracije.
  • Spoštujmo hrano, pridelovalce in predelovalce hrane in naš planet.

 

Zato vas spodbujamo k poglobljenemu razmišljanju in ogledu promocijskega videa na spletni povezavi: http://www.fao.org/world-food-day/communication-toolkit/en/. Delite videoposnetek #WorldFoodDay na družabnih omrežjih, da boste spodbudili prijatelje k razmišljanju o zdravem načinu prehranjevanja!

Preberite še:

– OZN je 16. oktober razglasila za svetovni dan hrane: http://www.fao.org/world-food-day/home/en/

– Preveč hrane zavržemo (svetovni dan hrane 2017)

– Cilj: do leta 2030 pol manj zavržene hrane

– Kako lahko v vsakdanjem življenju zmanjšamo količino živilskih odpadkov?

 Veronika Škedelj, organizatorka šolske prehrane

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)