Select Page

Vlada RS je oktobra 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru. Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

 
Zakaj lokalno pridelana hrana?

  • Je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost.
  • Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja manj aditivov, kot so na primer konzervansi in barvila, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.
  • Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane.
  • Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Letošnja vsebina dneva slovenske hrane se osredotoča na pomen zdravih tal in njihovo vlogo pri pridelavi kakovostne ter zdrave hrane.

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK »TSZ«

V okviru dneva slovenske hrane poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), v katerega so  vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi.

Glavni namen tega projekta je ozaveščanje mladih o:

  •  pomenu zajtrkovanja in uživanja, lokalno pridelane, zdrave in uravnotežene hrane
    •    pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja
    •    postopkih pridelave in predelave hrane ter dejavnostih na kmetijskem področju.

V projektu so posebej izpostavljene posamezne kmetijske panoge: prireja mleka, pridelava žit, čebelarstvo in sadjarstvo. Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Po priporočilih ministrstva je tradicionalni slovenski zajtrk sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka.

 

 

(Skupno 179 obiskov, današnjih obiskov 1)