Select Page

V petek, 18. 9. 2015, je potekal na OŠ Domžale tradicionalni EKODAN, ko vsi učitelji in učenci zasledujemo cilje osveščanja o varovanju našega okolja. Letošnja izbrana tema je bila VODA.

Vsi učenci na šoli preko različnih aktivnosti poglabljali poznavanje o pomenu vode za življenje na Zemlji ter ozavestili pomen varovanja neokrnjenih vodnih virov. Drugošolci so spoznavali pomen vode za življenje, tretješolci so raziskovali lastnosti vode v različnih eksperimentih z vodo. Četrtošolci so spoznavali vodne vire v Domžalah, tudi s terenskim raziskovanjem. Petošolci so spoznali potek vodne napeljave v gospodinjstvih, šestošolci pa so z obiskom Centralne čistilne naprave ugotovili, kako pomembno je očiščevanje kanalizacijskih odplak. Sedmošolci so s terenskimi eksperimenti ugotavljali kakovost vode v Kamniški Bistrici, devetošolci pa so v sodelovanjem s Komunalnim podjetjem Prodnik (več: http://www.prodnik.si/oskrba-s-pitno-vodo.html) spoznavali, kako poteka vodna oskrba v občini Domžale.

DSC_0033

Poseben poudarek je bil na problematiki varčevanja s pitno vodo in onesnaževanju vodnih virov kot humanitarnemu globalnemu problemu. Prvošolci so z delavnico Hoja za vodo (več: http://www.hojazavodo.si/) ponazorili, kako težko nekateri otroci v sušnih predelih sveta pridejo do čiste pitne vode. Osmošolci pa so v sodelovanju z društvom Humanitas (več: http://www.humanitas.si/?subpageid=25) v interaktivnih delavnicah spoznavali skrito porabo vode – Virtualno vodo, ter se zamislili o nesorazmernem dostopu do čiste pitne vode v različnih predelih sveta.

Poglavitni namen ekodne je bil, da bi vsi učenci spoznali, kako pomembno je ohraniti neokrnjene vodne vire tudi za naše zanamce, da bi vsi znali ravnati z vodnimi viri trajnostno.

Vodja ekodne: mag. Katarina Vodopivec Kolar

Poglej si: Utrinki iz ekodneva

1. razredi: Hoja za vodo

2. razredi: Uporaba vode

3. razredi: Poskusi z vodo

4. razredi: Vodni viri v Domžalah

5. razredi: Vodovodna napeljava in poskusi z vodo

6. razredi: Obisk centralne čistilne naprave

7. razredi: terenska analiza kamniške bistrice in okoljski eksperimenti z vodo

8. razredi: Problematika dostopa do pitne vode v revnih predelih sveta

9. razredi: Vodna oskrba v občini Domžale

(Skupno 334 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost